Świąteczne ciasto z powidłami

Ciasto z powidłami i masą z kaszy manny będzie idealne na święta Bożego Narodzenia.
/ 11.12.2014 12:54

Idealne nie tylko na Boże Narodzenie!

Świąteczne ciasto z powidłami

fot. serwis prasowy Bracia Urbanek

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kostki masła
  • ¼ szklanki miodu
  • Do przełożenia ciasta: słoiczek powideł śliwkowych

Składniki na masę:

  • 1l mleka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • wydrążona laska wanilii
  • ½ kostki masła
  • ½ szklanki kaszy mannej
  • Do dekoracji: polewa czekoladowa i ulubiona posypka

Sposób przygotowania ciasta:

1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, a następnie włóż pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i cienko rozwałkuj na grubość ok. 2 mm.
2. Z ciasta wytnij 3-4 prostokąty o wymiarach 20x30cm, a następnie piecz je 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Sposób przygotowania masy:

1. Mleko zagotuj z masłem, cukrem i wanilią, a następnie dodaj kaszę manną, zmniejsz ogień i intensywnie mieszaj.
2. Po kilku minutach sprawdź konsystencję. Jeśli masa jest za rzadka – dodaj 1-2 łyżki kaszy i gotuj jeszcze parę minut, a następnie zdejmij z gazu.
3. Gotowy blat z ciasta posmaruj powidłami oraz grubą warstwą masy z kaszy manny, a następnie przykryj kolejnym blatem.
4. Czynność powtarzaj do momentu zużycia składników.
5. Następnie całe ciasto zalej polewą czekoladową.
6. Wierzch udekoruj ulubioną posypką.
7. Całość włóż do lodówki na minimum 48h. Po tym czasie ciasto jest gotowe. Możesz je podać w całości lub wyciąć z niego dowolne kształty np. trójkąty, kółka i serwować jako wykwintny deser.

Na podstawie materiałów prasowych firmy Bracia Urbanek

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)