Sufleciki czekoladowe

Duże znaczenie ma wybór czekolady. Tylko dobrej jakości gorzka czekolada, o zawartości kakao min. 70 proc. gwarantuje, że deser będzie miał odpowiedni smak i aromat.
/ 11.03.2011 07:48

Przygotowanie 15 min
Pieczenie ok. 15 min
Porcja ok. 530 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 10 dag masła
- 5 dag cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- skórka otarta z pomarańczy
- łyżka likieru pomarańczowego

Dodatkowo:
- masło i cukier do foremek

Sposób wykonania:
1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Włóż do miseczki razem z masłem, wstaw do naczynia z gotującą się wodą i rozpuść, mieszając. Jajka i żółtka utrzyj z cukrem, dodaj skórkę pomarańczową oraz likier. Dodaj mąkę i rozpuszczoną czekoladę.

2. Cztery foremki do suflecików wysmaruj masłem i wysyp cukrem. Nałóż masę. Piecz ok. 15 min w temp. 180 stopni. Sufleciki możesz podawać w foremkach lub wyjąć i podawać z duszonymi w białym winie owocami.

Smakowite desery - forum >>

Tagi: suflet, deser
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)