Strucla z makiem

Klasyczna strucla w kształcie rulonu
Składniki:
Na ciasto:
- 4 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- po 10 dag cukru i masła
- 50 dag mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- lukier

Na nadzienie:
- 40 dag maku
- 4 dag masła
- 20 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- 25 dag bakalii
- 2 białka

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 10 dag mąki, wymieszać, odstawić. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodać utarte z cukrem żółtka i jajko, wlać roztopione masło, wyrobić, przykryć, odstawić. Opłukany mak zalać wrzątkiem, gotować 10 min, odcedzić, zemleć 3 razy. Mak, cukier, miód, bakalie smażyć 10 min na maśle, przestudzić, połączyć z pianą z białek. Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty, rozsmarować nadzienie. Zawinąć w rulon, włożyć do natłuszczonych foremek, odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 min w 200°C, polukrować.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)