POLECAMY

Spiced Apple Pie

W miseczce wymieszać cukier trzcinowy z białym. Dodać sok z cytryny, gałkę muszkatołową, cynamon, sproszkowane goździki i mąkę – zamieszać.

Składniki
80 g cukru trzcinowego,
80 g cukru białego,
1 łyżka mąki,
1 łyżka soku z cytryny,
pół łyżeczki cynamonu,
szczypta startej gałki muszkatołowej,
szczypta sproszkowanych goździków,
1 kg jabłek,
200 g mąki,
100 g masła,
parę łyżek zimnej wody,
szczypta soli,
jajko do posmarowania

Sposób przygotowania
W miseczce wymieszać cukier trzcinowy z białym. Dodać sok z cytryny, gałkę muszkatołową, cynamon, sproszkowane goździki i mąkę – zamieszać. Dodać obrane i pokrojone jabłka – wymieszać.
Przygotować ciasto ugniatając szybko mąkę z masłem i solą, dodając odrobinę zimnej wody, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części.
Pierwszą część ciasta położyć na wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszce, na ciasto wyłożyć masę jabłkową i przykryć rozwałkowaną drugą połową ciasta. Ciasto posmarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem i cynamonem.
Piec w temperaturze około 175° przez około 30/40 minut.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)