Sorbet paprykowy z curry

Do sorbetu możesz dodać drobno pokrojoną pieczoną paprykę z puszki – wtedy będzie miał piękny kolor i jeszcze wyborniejszy smak
/ 16.05.2010 10:19

Przygotowanie 30 min
Mrożenie 6 godz.
Porcja 90 kcal

Składniki na 4 porcje:

- 60 dag żółtej papryki
- szklanka białego wytrawnego wina
- 1/2 pęczka posiekanej kolendry
- biały pieprz
- sól
- curry
- słodka mielona papryka

Sposób wykonania:
1. Papryki umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne. Drobno pokrój, zalej winem i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, ok. 5 minut. Przestudź, zmiksuj, dopraw do smaku sporą ilością soli, curry, białego pieprzu oraz mielonej słodkiej i ostrej papryki. Dosyp posiekaną kolendrę, lekko wymieszaj.

2. Przygotowaną masę przelej do płaskiego naczynia i zamrażaj 6 godzin, mieszając co 30 minut.

3. Łyżką namoczoną w ciepłej wodzie formuj kulki. Podawaj w szklanych schłodzonych pucharkach.

Pyszne ciasta i desery - forum >>