Siekane rogaliki drożdżowe

Słodka przekąska dla każdego!
/ 29.10.2010 15:36
Składniki na 12 sztuk:
- 4 dag drożdży
- 4 łyżki cukru
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 kostki masła
- 3 szklanki mąki
- dżem

Sposób wykonania:

1. Drożdże rozmieszaj z cukrem i śmietaną. Masło posiekaj z mąką. Dodaj rozmieszane wcześniej drożdże ze śmietaną. Wyrób gładkie elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.

2. Następnie ciasto podziel na dwie równe części, rozwałkuj na dwa koła. Każde koło pokrój na 6 trójkątów. Na każdym trójkącie połóż po łyżeczce gęstego dżemu, zwiń w rogaliki.

3. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem. Piecz 30 minut w temp. 190 st. C.

Smakowite desery - forum >>