Sernikowy deser z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie

Truskawkowy deser bez pieczenia!
Weronika Kwaśniak / 02.06.2016 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Sernikowy deser z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na spód:

  • 20 dag herbatników
  • łyżka masła
  • około 5 łyżek wody

Na masę serową:

  • 12,5 g żelatyny
  • 45 dag serka waniliowego
  • 40 dag jogurtu truskawkowego
  • 20 dag truskawek

Do dekoracji:

  • truskawki
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sernikowy deser z truskawkami!

  1. Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Herbatniki pokrusz w malakserze i wymieszaj z rozpuszczonym w wodzie masłem.
  3. Masę przełóż do tortownicy i ugnieć łyżką. Odstaw na chwilę do lodówki.
  4. Truskawki umyj i pokrój w kostkę.
  5. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, odstaw na 10 minut, aby napęczniała.
  6. Podziel na dwie części i oddzielnie rozpuść.
  7. Jedną część rozpuszczonej żelatyny wymieszaj z serkiem waniliowym i połową pokrojonych truskawek.
  8. Wyłóż na schłodzony spód i odstaw do lodówki.
  9. Drugą część rozpuszczonej żelatyny wymieszaj z jogurtem truskawkowym i resztą pokrojonych truskawek.
  10. Wyłóż na lekko tężejącą warstwę serową i ponownie wstaw do lodówki, aby torcik dobrze stężał.
  11. Gotowy tort udekoruj owocami.

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:

Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami?
Rolada bezowa z truskawkami - przepis
Napoleonka z truskawkami - przepis
Tarta z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA