Sernik z ziemniakami

Jajo rozmącić ze śmietaną. Mąkę zmieszać z proszkiem, przesiać, posiekać z tłuszczem na stolnicy, dodać resztę składników. Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce przez 20 minut. Po tym czasie rozwałkować na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, podpiec w piekarniku w 180 stopniach, przez około 10 minut.

Składniki

ciasto półkruche:

  • 20 dkg mąki
  • 8 dkg margaryny
  • 1 jajo
  • 8 dkg cukru pudru

    Sernik z ziemniakami

  •  łyżki śmietany
  • 1/3 opakowania proszku do pieczenia

masa serowa:

  • 50 dkg sera trzykrotnie zmielonego
  • 30 dkg obranych ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 25 dkg cukru pudru
  • 5 jaj
  • 10 dkg masła
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Jajo rozmącić ze śmietaną. Mąkę zmieszać z proszkiem, przesiać, posiekać z tłuszczem na stolnicy, dodać resztę składników. Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce przez 20 minut. Po tym czasie rozwałkować na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, podpiec w piekarniku w 180 stopniach, przez około 10 minut.

Ser zmiksować na pulchną masę ze wszystkimi składnikami. Wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać wierzch i piec około 50 minut.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)