Sernik z wiśniami

By sernik nie nasiąknął zbytnio sokiem z wiśni, przed dodaniem owoce trzeba dokładnie osączyć.
/ 14.11.2007 17:07
Składniki:
- 75 dag białego sera
- 10 dag masła
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka wiśni z konfitury lub mrożonych
- beziki do dekoracji

Ser przepuścić przez maszynkę do mielenia, utrzeć z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do sera, dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Żaroodporną formę natłuścić masłem, posypać tartą bułką, przełożyć do niej masę serową. Na wierzchu masy położyć wiśnie oraz kilka bezików. Formę z masą serową wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200ºC i piec ok. 1 godziny. Przed podaniem sernik oprószyć cukrem pudrem.