Sernik z truskawkową polewą

Puszysty sernik na cieniutkim spodzie z kruchych herbatników i pyszną polewą ze świeżych truskawek, to nasza dzisiejsza propozycja na wyśmienity deser na lenie popołudnie, doskonały na rozpoczynający się właśnie truskawkowy sezon.

Puszysty sernik na cieniutkim spodzie z kruchych herbatników i pyszną polewą ze świeżych truskawek, to nasza dzisiejsza propozycja na wyśmienity deser na letnie popołudnie, doskonały na rozpoczynający się właśnie truskawkowy sezon.

Sernik z truskawkową polewą

Składniki potrzebne do przygotowania:

  • opakowanie herbatników na spód
  • 1 kg sera do serników
  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki gęstej kremówki
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kg truskawek
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć herbatniki, jeden przy drugim, przycinając w razie potrzeby. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać stopniowo ser, śmietanę i razem miksować na średnich obrotach. Na koniec dodać mąkę. Ciasto wylać na herbatniki, piec w 175 stopiach przez godzinę, pod przykryciem z papieru do pieczenia.

Truskawki obrać i zmiksować z cukrem w blenderze na gładki mus. Sernik pokroić na kawałki i polewać polewą truskawkową.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)