POLECAMY

Sernik z pianką

Mąkę mieszamy z proszkiem.dodajemy miękką margarynę, żółtka, jajko i cukier. Zagniatamy. Ciastem wylepiamy natłuszczoną blachę.

Składniki

Na ciasto:

  • 30 dag mąki tortowej,
  • 1 szkl cukru,
  • 15 dag margaryny,
  • 1 jajko,
  • 2 żóltka jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Na masę serową:

  • 1 budyń śmietankowy,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka jaj,
  • 0,5 szkl oleju,
  • 1 szkl cukru,
  • 2 szkl mleka,
  • 1 kg twarogu,
  • 10 dkg cukru,

Piana:

  • 4 białka,
  • 1 łyżeczka octu

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z proszkiem.dodajemy miękką margarynę, żółtka, jajko i cukier. Zagniatamy. Ciastem wylepiamy natłuszczoną blachę. Jajka, żółtka i cukier ubijamy, dodajemy zmielony twaróg i resztę składników. Miksujemy i wylewamy na ciasto. Pieczemy 60 minut w 190 stopniach. Białka ubijamy z cukrem, na koniec wlewamy łyżeczkę octu. Wykładamy na gorące ciasto i pieczemy jeszcze 15-20 minut.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)