Sernik z morelami

Sernik, po prostu pyszny...
/ 11.07.2008 16:05

Składniki:
- 75 dag twarogu
- 100 ml śmietany
- 5 dag masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 20 dag cukru
- pół słoiczka dżemu morelowego
- 2 szklanki ubitej śmietany
- pól szklanki konfitur z moreli

Twaróg zemleć, zmiksować ze śmietaną, masłem i mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać masę serową, utrzeć. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do sera, delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na natłuszczoną blachę, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut w temperaturze 180ºC, ciepły sernik posmarować dżemem, ostudzić. Wyłożyć na wierzch ubitą śmietanę, a na nią konfitury.