Seromakowiec fot. Fotolia

Jak zrobić sernik z makiem i bakaliami?

Jeśli nie lubisz skórki pomarańczowej, masę makową możesz doprawić kilkoma kroplami aromatu waniliowego do ciast
/ 23.10.2018 13:26
Seromakowiec fot. Fotolia

Przygotowanie: 35 min
Pieczenie: 60 min
Porcja: 310 kcal

Przepis na 12 porcji:
Spód:

- 25 dag mąki
- jajko
- 4 łyżki cukru
- 12 dag margaryny
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:
- 30 dag masy makowej z puszki
- 5 dag dużych rodzynek
- 5 dag posiekanych obranych migdałów
- 2 białka

Masa serowa:
- 50 dag twarogu śmietankowego przeciśniętego przez praskę
- 1/2 szklanki cukru
- jajko
- 2 żółtka
- 5 dag masła
- łyżka mąki
- skórka otarta z pomarańczy
- 2–3 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:
1. Z mąki, margaryny, proszku do pieczenia, cukru i jajka zagnieć ciasto. Prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ciastem.

2. Białka ubij na sztywno, wymieszaj z gotową masą makową, migdałami i rodzynkami. Wyłóż na cieście w foremce. Przygotuj masę serową. Cukier utrzyj z masłem, jajkiem i żółtkami. Cały czas ucierając, dodawaj ser, mąkę, sok z cytryny i skórkę pomarańczową.

3. Masę serową rozłóż na warstwie makowej. Foremkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz 60 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój w kwadraty.

Pyszne ciasta - forum >>