Sernik z brzoskwiniami

Na wierzch układać obok siebie osączone połówki brzoskwiń przecięte na trzy części.


Ciasto:
3 szkl. mąki krupczatki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
5 żółtek jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1/2 kostki masła
1/2 szkl. cukru pudru
1 jajo
2 kostki sera białego półtłustego (po 250g)
1 budyń śmietankowy (proszek)

1 puszka brzoskwiń (duża)

Na owoce:
5 białek jaj
2 łyżeczki kisielu cytrynowego (proszek)
1/2 szkl. cukru pudru

Kruche ciasto:
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, posiekać z miękką margaryną i cukrem, dodać żółtka i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części: mniejszą i większą. Mniejszą schować do zamrażalnika na 10-15 min. Większą wyklepać spód blachy wcześniej przykryty pergaminem.

Masa:
Masło utrzeć z cukrem, budyniem, serem i jajkiem na gładką masę. Wyłożyć na ciasto na blasze. Na wierzch układać obok siebie osączone połówki brzoskwiń przecięte na trzy części.

Białka ubić na sztywno z kisielem i cukrem. Pianę wyłożyć na owoce. Wierzch posypać ciastem z zamrażalnika potartym na grubej tarce.

Piec ok. 80 min. w temp. 200 stopni. Gdy wierzch zacznie się rumienić przykryć pergaminem, żeby się nie spiekł.


Autor: Justyna Michalak z Katowic
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/12 lat temu
ciasto było rewelacyjne
/12 lat temu
robilam to ciasto i naprawde jest bardzo dobre!