Sernik Toblerone - przepis

Któż z nas nie uśmiecha się na samą myśl o charakterystycznym, trójkątnym kawałku Toblerone - wyśmienitej, szwajcarskiej czekolady z miodem, migdałami i nugatem… Dziś podajemy przepis na Sernik Toblerone.
/ 18.02.2013 08:39

Sernik Toblerone

Składniki na spód:

  • 160 g ciastek typu digestive
  • 50 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

  • 250 g sera kremowego (np. philadelphia) lub twarożku śmietankowego do serników,
  • 300 ml śmietany kremówki 36%,
  • 100 g batonika Toblerone bardzo drobno posiekanego,
  • 120 g białej czekolady

Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Śmietanę ubić. Do ubitej dodać serek i dobrze wymieszać (można zrobić to mikserem). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną dodawać do masy serowej i szybko wymieszać (lub zmiksować). Dodać pokruszone Toblerone i wymieszać. Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód i wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce. Sernik podawać ozdobiony np. wiórkami czekolady.

Źródło: Materiały prasowe Marketing & PR Solution Sp. z o.o.

Zobacz także: Co zrobić, by sernik nie opadał?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/28.05.2013 14:45
A dodawałyście kiedyś żurawinę do sernika? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis: http://apetycznie.pl/ciasta/sernik-z-jablkami-i-zurawina/ Nie jest to tradycyjna szarlotka, ale za to mega pyszna :)
/25.02.2013 12:56
Gdzie można zakupić Toblerone? A te ciasteczka digestive to jakieś zbożowe? Jak myślicie można je zastąpić jakimiś innymi?
/25.02.2013 12:42
Uwielbiam Toblerone a to ciasto wygląda bardzo apetycznie.