Składniki na spód:
- 160 g ciastek typu digestive
- 50 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 250 g sera kremowego (np. philadelphia) lub twarożku śmietankowego do serników,
- 300 ml śmietany kremówki 36%,
- 100 g batonika Toblerone bardzo drobno posiekanego,
- 120 g białej czekolady
Przygotowanie:
Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Śmietanę ubić. Do ubitej dodać serek i dobrze wymieszać (można zrobić to mikserem). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną dodawać do masy serowej i szybko wymieszać (lub zmiksować). Dodać pokruszone Toblerone i wymieszać. Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód i wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce. Sernik podawać ozdobiony np. wiórkami czekolady.
Źródło: Materiały prasowe Marketing & PR Solution Sp. z o.o.
Zobacz także: Co zrobić, by sernik nie opadał?