Sernik z brzoskwiniami fot. Adobe Stock

Jak zrobić sernik na zimno z brzoskwiniami?

Lekki, kolorowy deser bez pieczenia
/ 23.10.2018 13:56
Sernik z brzoskwiniami fot. Adobe Stock

Składniki:
- 60 dag twarogu
- 3 żółtka
- po 3/4 szklanki kremówki i cukru
- 15 dag masła
- kieliszek wiśniowego soku
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 3–4 brzoskwinie świeże lub z puszki
- owoce do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Twaróg odcisnąć, przetrzeć przez sito, wymieszać z kremówką (można ją przedtem ubić, deser będzie lżejszy).

2. Żółtka utrzeć z cukrem na parze, ostudzić, utrzeć z rozmiękczonym masłem, ucierając, dodawać masę serową.

3. Galaretki rozpuścić w połowie przewidzianej w przepisie wody, 3/4 dodać do serowej masy, wymieszać, kilka łyżek masy wymieszać z sokiem.

4. Do tortownicy wlać grubą warstwę masy, schłodzić, wylać na nią masę z sokiem, a po schłodzeniu pozostałą część.

5. Zalać galaretką, ułożyć na niej cząstki brzoskwiń, ozdobić owocami, schłodzić.

Pyszne ciasta i desery - forum >>