ciasto czekoladowe z malinami fot. Adobe Stock

Jak zrobić sernik malinowy na zimno?

Na cienkim spodzie, posypany czekoladowymi wiórkami
/ 13.09.2018 10:48
ciasto czekoladowe z malinami fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 35 min
Chłodzenie: 3 godz.
Porcja: 260 kcal

Przepis na 8 porcji:
Spód:

- 2 jajka
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- 2 pełne łyżki mąki


Masa:
- 60 dag homogenizowanego serka śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 25 dag mrożonych malin
- 2,5 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki kremówki
- skórka otarta z cytryny

Dodatkowo:
- mrożone maliny do dekoracji
- grubo starta czekolada

Sposób wykonania:
1. Maliny rozmroź i lekko ugnieć widelcem. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij na sztywno. Masę żółtkową wymieszaj z pianą z białek i mąką. Dno i boki tortownicy o średn. 18–20 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz 5 min (180 st.).


2. Żelatynę rozpuść na parze w 1/2 szklanki wody. Kremówkę ubij na sztywno. Ser utrzyj z cukrem pudrem, wymieszaj delikatnie z kremówką i skórką cytryny. Miksując na najniższych obrotach, wlej przestudzoną żelatynę. Dodaj maliny, krótko wymieszaj i przelej do tortownicy. Odstaw do lodówki na 3 godziny.

3. Przed podaniem udekoruj rozetkami z kremówki, mrożonymi malinami i wiórkami czekolady.

Pyszne ciasta - forum >>