POLECAMY

Sernik kapłański

Dobrze utrzeć przeznaczone na ciasto masło, cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko starannie połączyć. Ciasto podzielić na 2 części, dodać kakao.

Składniki

 

  • 50 dag mąki krupczatki
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 30 dag cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • brzoskwinie w puszce

Masa serowa:

  • pół kostki masła lub margaryny
  • 7 jaj
  • 3 białka
  • Szklanka cukru
  • 1,5 kg sera
  • budyń śmietankowy
  • cukier waniliowy
  • bakalie  wg uznania

Sposób przygotowania

Dobrze utrzeć przeznaczone na ciasto masło, cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko starannie połączyć. Ciasto podzielić na 2 części, dodać kakao. Oba kawałki ciasta uformować w kulę włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Przygotować masę serową. Tłuszcz, jaja i białka utrzeć z cukrem. Następnie - cały czas ucierając – dodać ser, potem budyń, a na końcu cukier waniliowy i bakalie. Na spód formy wyłożyć ciasto starte na tarce o dużych oczkach, a na nie masę serową i przykryć ją startym ciastem. Piec 50 -60 min. Gotowe ciasto można dowolnie przybrać.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)