Serca z pestkami

Nie tylko dla zakochanych.
/ 03.09.2007 10:41
Składniki:
- 50 dag mąki
- 3 dag świeżych drożdży lub torebka suszonych
- 5 dag cukru
- szklanka mleka
- 8 dag masła
- 2 jajka
- pestki dyni

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, wlać mleko, zamieszać z niewielką ilością mąki, rozczyn zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie, podwajając objętość, dodać cukier, roztopione i ostudzone masło, jajko, 1 białko i szczyptę soli, wyrobić ciasto, ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować i wyciąć foremkami serduszka. Ułożyć je na natłuszczonej blasze, zachowując odstępy, bo podczas pieczenia jeszcze rosną. Pozostawione żółtko rozmącić z 2 łyżkami wody, pędzelkiem posmarować serduszka. Oobłożyć je pestkami dyni. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C, po kilku minutach zwiększyć temperaturę do 190°C i piec, aż ciasteczka się lekko zrumienią.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)