Przygotowanie ok. 80 min
Porcja ok. 320 kcal
Przepis na 16 porcji:
- 35 dag mąki pszennej (2 szklanki)
- 25 dag masła
- 25 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- sok i skórka z cytryny
- 5 jajek
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do piecz.
- 10 kropli aromatu rumowego
- 70 dag węgierek
Kruszonka:
- 10 dag mąki
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- tłuszcz i tarta bułka do formy
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Składniki kruszonki posiekaj, zagnieć i zlep w kulę. Zawiń w folię, schłodź. Masło utrzyj na puch z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką otartą z cytryny. Nie przerywając ucierania, dodaj kolejno żółtka i aromat rumowy, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec lekko wymieszaj z ubitymi na pianę białkami.
- Dużą tortownicę wysmaruj masłem i oprósz tartą bułką. Ciasto wlej do formy. Ułóż na wierzchu połówki wydrylowanych śliwek (skórką do dołu), rozkrusz kruszonkę. Ciasto wstaw do piekarnika (180 st.). Piecz około 50 minut. Posyp cukrem pudrem.