Rolada orzechowa

Z podanych składników zagnieść ciasto. Jajko i jedno białko ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi, 1 łyżką śmietany i rumem.
/ 24.09.2018 11:57

Składniki

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa:

  • 20 dag mielonych orzechów włoskich
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka rumu

Lukier:

  • 2 łyżki śmietany
  • 15 dag cukru pudru

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto.

Jajko i jedno białko ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi, 1 łyżką śmietany i rumem.

Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, następnie posmarować brzeg dłuższego boku żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami śmietany.

Masę orzechową wyłożyć na placek, zwinąć go zaczynając od dłuższego boku i wstawić do lodówki na pół godziny.

Schłodzoną roladę włożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy keksowej. Wierzch ciasta posmarować resztą śmietany wymieszanej z żółtkiem.

Piec około 1 godziny w temperaturze 190 st. C.

Wystudzoną roladę posmarować lukrem utartym z cukru pudru i śmietany.