Rogaliki z migdałami

Możesz zabrać trochę do pracy, podjadać w ciągu dnia.
Składniki:
Na ciasto:
- 50 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 250 ml śmietany
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 10 dag cukru
- 8 dag masła

Na nadzienie:
- 25 dag migdałów
- 25 dag cukru pudru
- wanilia
- 2 łyżki rodzynek
- 2 białka

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę, mąkę, żółtka, jajko, roztopione i przestudzone masło (1 łyżkę masła odłożyć) i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto na grubość 5 mm, pokroić na pasy szerokości 10 cm, następnie pasy na trójkąty i posmarować je pędzelkiem maczanym w maśle. Na nadzienie migdały sparzyć, obrać, zemleć i utrzeć z cukrem i startą wanilią. Dodać rodzynki i pianę z białek, wymieszać. Na środku każdego trójkąta położyć nadzienie, zaczynając od podstawy, zwinąć trójkąty i nadać im kształt rogalików, odstawić. Posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć na natłuszczonej blasze, piec 20 min w temp. 200°C.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)