POLECAMY

Pulchna i soczysta baba wielkanocna

Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i letnim mlekiem. Zostawić w ciepłym miejscu, aby urosły.

Składniki

 

 

  • 7 żółtek,

    Pulchna i soczysta baba wielkanocna

  • 1/4 szklanki mleka,
  • 5 dag drożdży,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 5 dag masła,
  • 20 dag cukru,
  • 2 łyżeczki rumu,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i letnim mlekiem. Zostawić w ciepłym miejscu, aby urosły.

Do wyrośniętych drożdży dodać szczyptę soli, żółtka, stopione masło, rum, cukier i mąkę. Wymieszać i wyrobić ręką. Gdy ciasto będzie się kleić, dosypać mąki. Zostawić na jakiś czas, aby ciasto podrosło i znów zagnieść.

Ciasto przełożyć do formy i zaczekać, aż wyrośnie. Wstawić do gorącego piekarnika i upiec. Po ostygnięciu polukrować białym lukrem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)