Pudding z kaszy jaglanej z truskawkami

Lekki i oryginalny deser, który kusi smakiem truskawek!
/ 04.06.2014 13:43

Sezon truskawkowy w pełni, a tobie znudziły się już wszystkie pomysły na desery? Wypróbuj nasz pudding!

Pudding z truskawkami

fot. serwis prasowy Kupiec

Składniki na 4 porcje puddingu z truskawkami:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g śmietanki 30%
  • 200 g truskawek
  • 2-3 łyżki kremu na bazie octu balsamicznego

Sposób przygotowania puddingu:

1. Truskawki pokrój w ćwiartki, wymieszaj z łyżką cukru i kremem balsamicznym, odstaw.
2. Kaszę sparz wrzątkiem i wypłucz na sicie pod bieżącą zimną wodą.
3. Zalej w garnku mlekiem, dodaj łyżkę cukru i gotuj na małym ogniu przez ok 15 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie mleko.
4. Przestudź i wymieszaj ze śmietanką.
5. Truskawki ułóż na dnie czterech szklanek lub małych miseczek, na wierzchu ułóż śmietankową kaszę, wstaw do lodówki na minimum godzinę.
6. Podawaj deser udekorowany truskawkami.

Na podstawie materiałów prasowych firmy Kupiec

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)