Ptysie ze śmietaną fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Ptysiowa piramida

Piramida choć efektowna, trudna jest do porcjowania. Najlepiej od góry nabierać łyżką ptysie wraz z kremem.
/ 20.05.2019 16:17
Ptysie ze śmietaną fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie: 60 min 
Porcja: 130 kcal

Składniki na 40 sztuk:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 jajek
- szczypta soli

Krem:
- 40 dag serka waniliowego homogenizowanego
- kubeczek śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/3 szklanki ajerkoniaku
- 4 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania:

1. Zagotuj szklankę wody z masłem. Mieszaj, aż utworzy się gładka masa.

2. Ciasto lekko przestudź, wymieszaj z jednym jajkiem i pozostaw do wystygnięcia. Następnie ucierając, pojedynczo wbijaj jajka. Domieszaj proszek do pieczenia.

3. Ciasto umieść w szprycy i wyciskaj na blachę wyłożoną pergaminem, formując kuleczki. Piecz na złoto w temp. 190 st. Serek wymieszaj z cukrem pudrem, ubitą śmietanką, ajerkoniakiem i rozpuszczoną w 4 łyżkach wody żelatyną.

4. Na paterze wyłożonej folią rozsmaruj 2–3 łyżki kremu. Wokół ułóż brzeg z ptysiów. Wypełnij kremem i ułóż kolejną porcję ciasteczek. Postępuj tak do wyczerpania składników. Piramidę schłodź.

Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>