Ptysie z jagodami

Ptysie nie pokruszą się w trakcie rozcinania, jeżeli zrobisz to, kiedy są jeszcze ciepłe
/ 20.07.2010 20:34

Przygotowanie: 450 min
Pieczenie: 15 min
Porcja: 285 kcal

Składniki na 8–10 sztuk:
- czubata szklanka mąki 
- 10 dag masła
- 5 jajek 
- szczypta soli
- cukier puder

Krem:
- 40 dag waniliowego serka homogenizowanego
- 20 dag czarnych jagód (świeżych, mrożonych lub z kompotu) 
- łyżka cukru pudru

Sposób wykonania:

1. W rondelku zagotuj szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Do wrzątku wsyp mąkę i energicznie mieszaj, dalej podgrzewając, aż powstanie masa odrywająca się od ścianek naczynia. Zestaw z ognia.

2. Kiedy ciasto przestygnie, utrzyj je, dodając po jednym jajku. Gdy jajka całkowicie połączysz z ciastem, przełóż ciasto
do szprycy cukierniczej.

3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Pomiędzy rozetkami ciasta zachowaj spore odległości, ponieważ ptysie w trakcie pieczenia mocno wyrosną. Piecz 15 min w temp. 180 st. Ostudź.

4. Serek utrzyj z jagodami i łyżką cukru pudru. Ptysie porozcinaj, napełnij kremem. Oprósz cukrem pudrem.

Pyszne ciasta - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)