Przetwory z gruszek

Lubicie gruszki ze słoika? Poznajcie 3 wyśmienite przepisy na gruszkowe przetwory!

 

Przetwory z gruszek
Fot. Fotolia

Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza,a także jod. Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich atrakcyjne kompoty, konfitury, półsłodkie marynaty lub ususzyć na wigilijny kompot.

3 przepisy na przetwory z gruszek:

 

Kompot gruszkowy

Przetwory z gruszek

kg gruszek
20 dag cukru
łyżka soku z cytryny
cukier waniliowy
1,5 szklanki wody
ew. goździki

Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i włożyć na kilka minut do wrzątku (najlepiej w metalowym koszyku lub na sicie, gdyż łatwiej je wyjąć). Ten zabieg jest konieczny, gdyż gruszki szybko ciemnieją. Gruszki można zakwasić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Po wyjęciu z wrzątku układamy w słoikach. Wodę z obgotowania owoców można wykorzystać na sporządzenie syropu. Gorącym syropem zalewamy gruszki, dodajemy 2-3 goździki i zakręcamy wieczka. Pasteryzujemy 20-25 minut. Kompot ten można wzbogacić o owoce rajskich jabłuszek (proporcje na kg gruszek 30 dag rajskich jabłuszek), które przed włożeniem do wrzątku (2-3 min.) trzeba nakłuć, by nie popękały.

 

Gruszki w słodkiej marynacie

Przetwory z gruszek

2 kg gruszek
1,5 kg cukru
1 szkl. octu
łyżka goździków

Gruszki, jak poprzednio, po obraniu i pokrojeniu obgotować parę minut we wrzątku. Z 1 kg cukru i szklanki wody z obgotowania owoców ugotwać syrop, zdjąć szumowiny i gorącym zalać gruszki. Odstawić do dnia następnego, po czym zlać syrop, zagotować i wsypać resztę cukru. Gdy cukier rozpuści się w syropie włożyć gruszki. Doprowadzić do wrzenia i odstawić, co jakiś czas wstrząsając rondlem z owocami. Gdy gruszki ostygną - ponownie zlać syrop, doprowadzić go do wrzenia i zalać gruszki. Gotować na małym ogniu, aż owoce będą szkliste i zawieszone w syropie. Gruszki wyjąć łyżką cedzakową, a do syropu wlać ocet, wsypać zmiażdżone goździki, wymieszać, włożyć owoce i pod przykryciem chwilę gotować. Wkładać gorące do słoików. Przed zamknięciem - warto wyłożyć wieczka folią lub pergaminem, by uchronić je przed działaniem octu. Po ostudzeniu przenieść w ciemne i chłodne miejsce.

 

Konfitura gruszkowa


Przetwory z gruszek

kg gruszek
1,5 kg cukru
laska wanilii
sok z cytryny
1,5 szkl. wody

Gruszki skropić sokiem z cytryny i obgotować we wrzątku. W płaskim rondlu sporządzić syrop, włożyć przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i włożyć do niego gruszki. Raz zagotować i odstawić, co jakiś czas wstrząsając rondlem. Po kilku godzinach wyjąć owoce, a syrop zagotować i przytrzymać chwilę na ogniu by zgęstniał. Teraz ponownie włożyć gruszki i gotować tak długo, aż owoce będą przezroczyste. Zebrać szumowiny, a gorącą konfiturę włożyć do słoików.

Zobacz też: Racuchy z gruszką

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)