Przepis na ciastka bez mąki, cukru i tłuszczu

Czy można przygotować ciasteczka bez mąki, cukru i tłuszczu? Tak. Przedstawiamy przepis na dietetyczne ciasteczka, w skład których wchodzą m.in. płatki owsiane, otręby, pestki dyni, orzeszki ziemne. Są one pożywne i dietetyczne.
/ 29.08.2013 12:16

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki pestek z dyni
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1/3 szklanki orzeszków ziemnych (bez soli)
  • 1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek kalifornijskich
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 10 łyżeczek mąki kukurydzianej
  • 3 łyżeczki naturalnego słodzika, najlepiej Stevia Base
  • 2-3 łyżki miodu
  • ½  łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku po pieczenia
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Bakalie i suche składniki mieszamy wszystkie razem w naczyniu. Osobno roztrzepujemy jajko. Do wymieszanych składników dodajemy po kolei jogurt, jajko i rozpuszczony w ciepłym mleku słodzik i miód. Masę wyrabiamy ręcznie.

(Jeśli masa jest za sucha możemy dodać jeszcze jedno roztrzepane jajko lub trochę mleka; jeśli masa jest za rzadka możemy dosypać ulubionego suchego składnika lub mąki kukurydzianej).

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, układamy obok siebie porcje masy, odpowiednio je formując. Pieczemy około 25-30 minut. Warto sprawdzać co jakiś czas, czy ciasteczka się za mocno nie przypiekają. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasteczka sprawdzą się jako dodatek do kawy, drugie śniadanie lub też przekąska w ciągu dnia.

Polecamy: Otręby owsiane w diecie, czyli dlaczego warto je jeść?

Źródło: Dr Jacob’s/ udostępnione przez praktycy.com/ mk

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)