Tartinki sernikowe są proste i smaczne.

Pomysł na tartinki sernikowe

Zgrabne tartinki z cytrynowym twarogiem przypominają nieco małe serniczki. Są niezwykle wdzięczne i proste w przygotowaniu. A jak smakują!
/ 26.08.2010 11:26
Tartinki sernikowe są proste i smaczne.

Tartinki to właściwie małe tarty. Często podaje się je na zimno, na kruchym spodzie z kremami, owocami lub z galaretką. Ale jest pewien pyszny i prosty przepis na tartinkę, która przypomina mały sernik.

Składniki

  • 3 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
  • ¼ litra zmielonego twarogu (takiego jak na serniki lub serka mascarpone, jeśli wolimy wersję delikatniejszą),
  • 2 jajka (roztrzepane),
  • pół szklanki cukru pudru,
  • starta gałka muszkatołowa.

Zobacz także: Jak upiec muffinki?

Krok po kroku

Posmarowaną masłem formę do muffinek należy wyłożyć kruchym ciastem, formując rodzaj babeczki. Na spód każdego ciasteczka kładziemy 1/3 łyżeczki startej skórki cytrynowej. Wychodzi właściwie po 1 szczypcie.

Mieszamy (lub miksujemy) jajka, ser i cukier. A następnie wypełniamy masą każde z ciasteczek. Wierzch posypujemy gałką muszkatołową. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika – na ok. 20-25 minut. Ciepłe tartinki posypujemy cukrem pudrem, po wyjęciu z formy.

Zamiast skórki cytrynowej można na spód tartinek położyć również pół świeżej moreli. 

Polecamy: Robimy pyszne tarty na słodko

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)