- 25 dag mąki
- 1,5 dag drożdży
- 5 dag cukru
- 5 dag masła
- 1/4 litra mleka
- 2 jajka
- 4 jabłka o winnym smaku
- olej do smażenia
- cukier puder
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, mleko, jajka, cukier i wyrobić ciasto, pod koniec wlać stopione masło, nakryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (musi podwoić swoją objętość). Jabłka obrać i pokroić w plasterki lub małe kawałki, wsypać do ciasta i wymieszać. Łyżką nabierać porcje ciasta, kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor z obu stron, posypać cukrem pudrem.