Placek z brzoskwiniami i bezą

Zamiast brzoskwiń albo moreli z puszki można użyć owoców z kompotu.
/ 12.11.2007 16:53
Składniki:
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki oleju
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- puszka brzoskwiń
- szklanka bitej śmietany
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- polewa

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać otartą z cytryny skórkę oraz olej i jogurt, dokładnie połączyć. Wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z pianą z 4 białek. Ciasto przełożyć do podłużnej formy, ułożyć na nim cząstki osączonych brzoskwiń. Ciasto piec ok. 30  minut w 190ºC, ostudzić. Białka ubić z cukrem pudrem i szczyptą soli na gęstą, lśniącą masę. Nałożyć ją do szprycki, na blachę wyłożoną pergaminem wyciskać podłużne ciasteczka. Suszyć je ok. 30 minut w 160ºC, ciasto posmarować bitą śmietaną, obłożyć bezami, ozdobić polewą, można posypać migdałami w płatkach.