Jak zrobić placek drożdżowy z wiśniami?

ciasto drożdżowe z wiśniami fot. Adobe Stock
To ciasto doskonale smakuje także na ciepło! Podawaj je z mlekiem
/ 04.07.2018 14:08
ciasto drożdżowe z wiśniami fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 60 min
Pieczenie: 45 min
Porcja: 255 kcal


Składniki na 12 porcji:
- 50 dag mąki pszennej
- 6 dag drożdży
- 10 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 15 dag masła
- 4 żółtka
- 1 szklanka mleka
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
- 70 dag wiśni
- cukier puder
- paseczki skórki cytrynowej



Sposób wykonania:
1. Drożdże rozetrzyj starannie z łyżeczką cukru. Dodaj szklankę ciepłego mleka i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia.

2. Do mieski przesiej resztę mąki.  Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym, skórką otartą z cytryny oraz szczyptą soli. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, a następnie masę źółtkową. Wyrabiaj ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę.

3. Masło rozpuść w rondelku, przestudź. Dodaj do ciasta i wyrabiaj dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 3 cm. Wyłóź na natłuszczoną i oprószoną mąką płaską formę lub blachę. Wiśnie umuj, osusz i wydryluj. Rozłóź na powierzchni ciasta. Ponownie odstaw do wyrośnięcia.

5. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz około 45 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Na koniec placek drożdżowy z wiśniami posyp cukrem pudrem i udekoruj paseczkami skórki cytrynowej. Możesz także obłożyć listkami melisy.

Pyszne ciasta - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA