Piętrowy tort na komunię o smaku śmietankowym - przepis

Z pomarańczowym biszkoptem i kremem z mascarpone, piętrowy tort na komunię o smaku śmietankowym zachwyci gości podczas przyjęcia!
/ 12.04.2013 14:39

Przygotowanie: 1 godz.
Pieczenie 80 min
Porcja: ok. 400 kcal

Przepis na 24 porcje:

Ciasto:

  • 10 jajek
  • 35 dag mąki
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 35 dag cukru
  • 6 łyżek soku z pomarańczy
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 kg serka mascarpone
  • 80 dag kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 3 torebki cukru z wanilią
  • 2 tabliczki dobrej białej czekolady
  • 4 śmietan-fiksy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Do nasączenia:

  • pół szklanki słodkiego naparu kawy

Do dekoracji:

  • cukrowa posypka
  • świeże kwiaty (np. fiołki, gipsówka)
Sposób wykonania:
  1. Upiecz 2 biszkopty. Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, dodaj sok z pomarańczy. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubij, dodaj do ciasta, połącz. Ciasto przełóż do wyłożonych pergaminem tortownic o śred. 26 cm i 16 cm. Piecz odpowiednio 50 i 30 min (180 st.).
  2. Przygotuj krem: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Mascarpone utrzyj z sokiem z cytryny, cukrem, 3 łyżkami kremówki. Resztę kremówki ubij z cukrem waniliowym i śmietan-fiksami, dodaj roztopioną czekoladę. Na koniec śmietanę połącz z mascarpone.
  3. Każdy biszkopt przekrój na 3 krążki i skrop kawą. Posmaruj cienko kremem, a następnie złóż w piętrowy tort. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu. Udekoruj posypką cukrową oraz świeżymi kwiatami.
  4. Tort podawaj jako deser podczas komunijnego przejęcia.

Zobacz menu na komunię!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)