POLECAMY

Piernikowe gwazdeczki

Miód, cukier i masło wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu...

Składniki
szklanka mąki
1/2 szkl cukru
1/2 szkl miodu
1/3 kostki masła lub margaryny
łyżeczka sody
2 opakowania polewy w proszku o smaku marcepanowym
1 łyżka przyprawy korzennej

Sposób przygotowania
Miód, cukier i masło wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z przyprawą korzenną i sodą i dodajemy do ostudzonej masy. Wyrób gładkie ciasto, owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5mm, potem foremką wytnij gwiazdki. Przekładamy je na blachę wyłożoną najlepiej pergaminem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do tem. 180 st. C Piecz. około 10 minut.

Przyrządź polewę według przepisu na opakowaniu. A następnie smaruj nią ostudzone gwiazdeczki.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)