Pieczone jabłka z żurawiną. Fot. ClearSense.

Pieczone jabłka z żurawiną

Jabłka pieczone z dodatkiem żurawiny to propozycja na ciepły deser w zimowy dzień. Przepis jest prosty, za to smak pieczonego jabłka... zresztą spróbujcie sami!
/ 14.12.2012 12:44
Pieczone jabłka z żurawiną. Fot. ClearSense.

Pieczone jabłka z żurawiną

Pieczone jabłka to nasza kolejna propozycja na zdrową, a zarazem sycącą apetyt łasucha przekąskę. W jabłkach znajdują się nie tylko  witaminy i minerały, jak beta-karoten, kwas foliowy, wapń, czy magnez, ale również błonnik, który wspomaga i reguluje procesy trawienia.

Składniki

  • słodkie jabłka
  • kilka łyżek żurawiny
  • kilka biszkoptów
  • wybrane lody familijne (np. śmietankowo-bezowe lub biszkoptowo-śmietankowe)

Sposób przygotowania:

Na początek dokładnie myjemy i osuszamy owoce. Następnie ucinamy górną część jabłka i łyżeczką pozbywamy się nasion z jego wnętrza.  Gdy gniazdo nasienne zostanie wydrążone trzeba bardzo delikatnie ponakłuwać owoc w połowie jego wysokości, a na samym dole wydrążonej dziury położyć biszkopt– dzięki temu jabłko nie popęka w trakcie pieczenia. Do wnętrza wkładamy żurawinę, a całość posypujemy cukrem trzcinowym i układamy na blasze, wyłożonej papierem.  Jabłka należy piec 25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Ciepły przysmak można podawać z kulką lodów dla smaku, na przykład  śmietankowo – bezowych lub śmietankowo-biszkoptowych.

Źródło: Matriały prasowe ClearSense

Zobacz jak upiec jabłka:

Zobacz także: Ciasteczka z żurawiną

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)