POLECAMY

Pasteli

Skórkę zalewamy połową szklanki gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia. Miód podgrzewamy, aż zacznie bulgotać, dodajemy sezam i grubo pokrojone migdały...

Składniki
2 ½ szkl. nasion sezamu,
1 ½ szkl. miodu,
½ szkl. migdałów,
skórka otarta z pomarańczy

Sposób przygotowania
Skórkę zalewamy połową szklanki gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia. Miód podgrzewamy, aż zacznie bulgotać, dodajemy sezam i grubo pokrojone migdały. Mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy ok. 10 minut, aż do uzyskania złoto-brązowej barwy. Na blat lub szklany talerz skropiony wodą ze skórką wylewamy miksturę i rozsmarowujemy do grubości ok. 1 cm. Przykrywamy całość pergaminem i wałkujemy, aby otrzymać duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Usuwamy papier, wyrównujemy brzegi i kroimy całość na pasy, każdy z pasów na kwadraty, a kwadraty na pół, na trójkąty. Za pomocą metalowej szpatułki delikatnie podnosimy ciastka z blatu i wkładamy do szczelnego pojemnika wyłożonego pergaminem. Przechowujemy w temperaturze pokojowej.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)