POLECAMY

Panna cotta z sosem karmelowym

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie na kwadrans. 1 szkl kremówki ubić na sztywno, dodać jogurt i wanilię. W małym garnku podgrzać drugą szklankę śmietanki z ½ szkl cukru i dokładnie wymieszać.

Składniki

  • 2 łyżki wody,
  • 1 ¼ łyżeczki żelatyny w proszku,
  • 2 szklanki śmietanki kremówki,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,

  • ½ szkl. cukru, esencja waniliowa
Na sos:
  • 1 szkl. brązowego cukru,
  • ¼ szkl. masła,
  • ½ szkl. kremówki,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Sposób przygotowania

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie na kwadrans. 1 szkl. kremówki ubić na sztywno, dodać jogurt i wanilię. W małym garnku podgrzać drugą szklankę śmietanki z ½ szkl. cukru i dokładnie wymieszać. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i połączyć z żelatyną. Dodać mieszaninę jogurtową. Podzielić na foremki i wstawić do lodówki na 6-8 godzin.

Aby przygotować sos zagotowujemy w garnku cukier, masło i kremówkę. Dodajemy wanilię i schładzamy. Sosem polewamy panna cottę po wyjęciu z miseczek.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/9 lat temu
super.
/9 lat temu
dobre