Pączki z powidłami śliwkowymi - przepis

Posyp pączki z powidłami cukrem pudrem lub polukruj!
/ 22.01.2015 12:45

Tradycyjne, jak u babci - smak naszego dzieciństwa!

Pączki z powidłami śliwkowymi - przepis

fot. serwis prasowy Bracia Urbanek

Składniki na pączki z powidłami:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek i 1 jajko
  • 15 dag masła klarowanego
  • 1 szklanka słodkiej śmietany
  • rozczyn (5 dag drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 0,5 szklanki ciepłego mleka)
  • powidła śliwkowe
  • 1 kg smalcu
  • cukier puder do posypania lub lukier

Sposób przygotowania pączków:

1. Składniki rozczynu wymieszaj ze sobą i odstaw na 15 minut.
2. W tym czasie wymieszaj mąkę z cukrem, jajami, masłem i śmietanką - w razie potrzeby dodaj więcej mąki.
3. Do masy dodaj wyrośnięty rozczyn i wyrabiaj ciasto, z którego formuj następnie 5 cm kulki.
4. W każdej kulce zrób dołek, włóż łyżeczkę powideł i dokładnie zlep boki.
5. Pączki układaj na oprószonym mąką blacie do wyrośnięcia na ok. 10 minut, a w tym czasie roztop w garnku smalec.
6. Po ok. 10 minutach kulki wrzucaj do gorącego tłuszczu i smaż z obu stron przez ok. 5-10 minut (pamiętaj - pierwsze pączki smażą się dłużej, ostatnie krócej).
7. Kiedy ostygną, posyp je cukrem pudrem.

Na podstawie materiałów prasowych firmy Bracia Urbanek

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)