Składniki:
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 40 g rozpuszczonego masła
- 35 g cukru
- 25 g drożdży
- 2 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- olej lub smalec do smażenia
- 1 słoik konfitury ze śliwek
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i cukrem, aż do rozpuszczenia składników.
- Dodać przesianą mąkę, otręby, żółtka, masło i sól.
- Wyrobić ciasto drożdżowe, pod koniec wyrabiania dodać spirytus, aby ciasto mniej chłonęło tłuszcz podczas smażenia. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
- Rozwałkować na grubość około 1 cm i foremką o średnicy 5 cm wycinać kółka.
- Rozgrzać tłuszcz w głębokim garnku. Każde kółko obtoczyć w dłoniach, żeby przybrało kształt kulki i wrzucać na rozgrzany tłuszcz.
- Smażyć z obu stron na brązowy kolor.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu nadziewać przy pomocy szprycy konfiturą i posypać cukrem pudrem.
Źródło przepisu i zdjęcia: Materiały prasowe Cruso PR/ bj
Zobacz także: Racuchy serowe na tłusty czwartek - przepis