Pączki z nadzieniem pomarańczowym

Pomarańcze myjemy, parzymy i po osuszeniu ścieramy z nich skórkę. Owoc oczyszczamy z białych włókien i drobno siekamy...
/ 25.01.2008 22:51

Składniki

Składniki na ciasto:
  • ¾ litra mleka
  • 10 dkg masła
  • 1 ½ kg mąki
  • 6-10 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • alkohol
  • 10 dag drożdży
  • aromat pomarańczowy
  • skórka z pomarańczy
Nadzienie pomarańczowe:
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 30 ml alkoholu

Sposób przygotowania

Sposób przyrządzania ciasta: Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać ½ kg mąki i mieszać aż utworzy się "papka". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol.

Drożdże rozpuścić w ¼ litra mleka (mleko musi być letnie) do "papki" dodać ubite jajka i roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu.
Smażyć pod przykryciem zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki udekorować polewą.

Sposób przyrządzenia nadzienia: Pomarańcze myjemy, parzymy i po osuszeniu ścieramy z nich skórkę. Owoc oczyszczamy z białych włókien i drobno siekamy. Rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, startą skórkę i smażymy kilka minuty. Dodajemy cząstki pomarańczy, podgrzewamy i odstawiamy z ognia. Wlewamy alkohol i mieszamy.