Orzeszki nadziewane kremem śmietankowo-orzechowym

Na stolnicę wysypać dwa rodzaje mąki, sodę, cukier puder i zamieszać. Dodać margarynę i szybko zagnieść siekaczem do ciast kruchych. Następnie dodać pozostałe składniki: olej rzepakowy, ocet, żółtka i zagnieść dość szybko
/ 02.09.2013 11:03

Składniki

  • 1szkl mąki krupczatki
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 200g margaryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

    Orzeszki nadziewane kremem śmietankowo-orzechowym

  • 3 żółtka
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody

Krem:

  • 1 kostka masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 500ml mleka
  • 100ml orzechów mielonych
  • duże kawałki orzechów włoskich
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • olej rzepakowy do posmarowania
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Na stolnicę wysypać dwa rodzaje mąki, sodę, cukier puder i zamieszać. Dodać margarynę i szybko zagnieść siekaczem do ciast kruchych. Następnie dodać pozostałe składniki: olej rzepakowy, ocet, żółtka i zagnieść dość szybko. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki.
Płytki na orzeszki posmarować olejem rzepakowym i rozgrzać maszynkę, na której należy piec orzeszki na złoty kolor. Upieczone połówki orzeszków ostudzić.

Krem: Na mleku ugotować budyń śmietankowy. Do miski włożyć masło i cukier. Utrzeć na puszystą masę. Dodać orzechy i przestudzony budyń. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Połówki orzeszków napełnić masą: włożyć kawałek orzecha włoskiego, przyłożyć drugi i skleić.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)