Orzechowy sernik na zimno

Na drobnej tarce zetrzeć orzechy włoskie, najlepiej dobrej jakości, jak na przykład Bakalland. Następnie na rozgrzanej patelni roztopić 50g masła, następnie dodać je do wcześniej przygotowanych orzechów.
/ 09.08.2013 10:10

Składniki

  • 2-3 serków jogurtowych (np. naturalnych, waniliowych)

    orzechowy sernik na zimno

  • 2 jajka
  • 150g cukru białego
  • ½ tabliczki czekolady (gorzka, mleczna)
  • 1 margaryna
  • 1 opakowanie dobrej jakości orzechów włoskich (np. Bakalland)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 opakowanie prażonych migdałów

Sposób przygotowania

Na drobnej tarce zetrzeć orzechy włoskie, najlepiej dobrej jakości, jak na przykład Bakalland. Następnie na rozgrzanej patelni roztopić 50g masła, następnie dodać je do wcześniej przygotowanych orzechów. Wszystko dokładnie wymieszać, a uzyskaną masę przelać do formy. Wstawić przygotowany spód ciasta do lodówki. W tym czasie przygotować jajka – oddzielić żółtko od białka. Żółtko wymieszać z serkiem oraz 100g cukru. Białko odstawić na bok. Na patelni roztopić 25 gramów masła, potem dodać do tego czekoladę w kawałkach. Mieszając wszystko podgrzewać na średnim ogniu.

Obydwie masy łączymy ze sobą, a następnie miksujemy albo mocno kręcimy łyżką, dopóki powierzchnia nie będzie gładka. Tak przygotowaną masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Gotowy sernik można jeszcze posypać prażonymi płatkami migdałów.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)