Orzechowiec – ciasto z orzechami

Ciasta orzechowe lubią niemalże wszyscy. Do ich przygotowania można wykorzystać różne rodzaje orzechów, tj. włoskie, laskowe, pekan czy migdały. Takie ciasta smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
/ 30.10.2012 09:51

Warto wykorzystać sezon i sięgnąć po świeżo zbierane orzechy włoskie, które można kupić na każdym straganie czy w sklepie. Coraz większą popularnością cieszą się orzechy już wyłuskane - jest to wygodne rozwiązanie wtedy, gdy mamy mało czasu na przygotowanie ciasta lub po prostu, nie chce nam się obierać orzechów z łupinek. Oto kilka powodów, dla których warto sięgnąć po orzechy.

Zalety orzechów

Orzechy warto jeść, gdyż są źródłem cennych składników odżywczych. Zawierają korzystne dla zdrowia jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), przyczyniające się do obniżanie poziomu „złego” cholesterolu LDL we krwi. NNKT, regulują także pracę naszego mózgu. Orzechy, cechuje natomiast małą zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, podwyższających stężenie cholesterolu we krwi. Oprócz kwasów NNKT, błonnika oraz białka, każdy rodzaj orzecha zawiera charakterystyczny dla siebie komplet składników mineralnych i witamin. Orzechy, bogate są w witaminę E, kwas foliowy oraz magnez, potrzebny zwłaszcza w przypadku problemów z koncentracją i pamięcią oraz odgrywający ważną role w regulacji ciśnienia tętniczego. Orzechy zawierają ponadto, sterole roślinne (wzbogacane tymi związkami są niektóre margaryny) i fitoestrogeny, czyli składniki zmniejszające ryzyko występowania chorób układu krążenia. Pomimo prozdrowotnego działania orzechów, powinno się je jeść z umiarem, ponieważ zaliczane są do produktów wysokokalorycznych, w których 80% energii stanowi tłuszcz.

Zobacz przepis na: Ciasto marchewkowe z bakaliami

Przedstawiamy poniżej prosty przepis na pyszne ciasto z orzechami.

Tarta z orzechami włoskimi

  • 180 g mąki
  • 170 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 250 g łuskanych orzechów włoskich
  • 100 g miodu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Z mąki, 120 g masła i cukru pudru należy przygotować kruche ciasto. W tym celu mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem. Masło kroimy na kawałki, po czym dodajemy do mąki i siekamy nożem. Masło z mąką dokładnie rozcieramy palcami, po czym zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na 30 min. Po wyjęciu ciasta, należy je rozwałkować na stolnicy i wylepić dno i brzegi formy do tart, uprzednio posmarowaną masłem. Następnie ciasto trzeba nakłuwać widelcem, wyłożyć folią aluminiową i posypać, np. suchą fasolą, aby w czasie pieczenia nie wyrosło. Piec przez 10 min w temperaturze 200°C, po tym czasie zdjąć folię z fasola i podpiekać jeszcze ok. 5 – 8 min. aby się zarumieniło. Ładne połówki orzechów odkładamy do dekoracji, a resztę niezbyt drobno siekamy. Następnie jaja ucieramy z miodem i pozostałą reszta masła, dodajemy do masy pokrojone orzechy i śmietankę, mieszamy i nakładamy na przygotowane ciasto. Pieczemy je przez 20 minut w temperaturze 180°C, wyjmujemy z piekarnika, układamy na wierzchu odłożone połówki orzechów i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy po wystygnięciu.

Polecamy również: Orzechy - dodatek do ciast

Redakcja poleca

REKLAMA