Jak zrobić dżem truskawkowy?

Tarta truskawkowa z kremem czekoladowym 3/5 fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Z dodatkiem aromatycznych goździków i z imbirem
/ 30.10.2018 20:50
Tarta truskawkowa z kremem czekoladowym 3/5 fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie ok. 2 godz. * pasteryzowanie 15 min

Składniki na 4 słoiki po 200 ml:
- 1 kg truskawek
- 50 dag cukru
- laska cynamonu
- 2 goździki
- 1 cm świeżego, posiekanego imbiru
- mielona gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:
1. Truskawki umyj, osącz, usuń szypułki. Wsyp do rondla, przesyp cukrem i odstaw na 10 godz. w chłodne miejsce.

2. Potem gotuj je na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj przyprawy i dalej gotuj, aż będą szkliste.

3. Wyjmij cynamon i goździki. Dżem przełóż do słoików. Zamknij, pasteryzuj ok. 15 minut.

Domowe przetwory - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA