POLECAMY

Nowojorski Cheesecake

Każdy kraj ma swój własny sposób na przygotowanie ciasta na bazie białego sera czyli prosto mówiąc sernika. Dzisiaj przyjrzyjmy się bliżej temu amerykańskiemu, rodem z Nowego Jorku. Sernik ten jest szybki i łatwy w przygotowaniu.
Każdy kraj ma swój własny sposób na przygotowanie ciasta na bazie białego sera czyli prosto mówiąc sernika. Dzisiaj przyjrzyjmy się bliżej temu amerykańskiemu, rodem z Nowego Jorku. Sernik ten jest szybki i łatwy w przygotowaniu.

Jego spód stanowią rozkruszone ciasteczka zmieszane z masłem typu Digestive, a góra to kremowa, puszysta, serowa kołderka na bazie kremowego sera na przykład typu Philadelphia.
Przygotowując Cheesecake podczas pieczenia należy ciasto przykryć folią aluminiową, w ten sposób zachowa swój śnieżnobiały kolor i zbyt mocno nie ściemnieje.
Do spodu ciasta na bazie masła i rozkruszonych ciasteczek warto dodać także odrobinę bułki tartej – ten zabieg sprawi, że spód nie będzie zbyt tłusty. Bułka tarta ma zdolności pochłaniania nadmiaru tłuszczu. Roztopione masło nie powinno być gorące, a ostudzone do temperatury pokojowej. Gotowy Cheesecake należy kroić nożem umoczonym w zimnej wodzie, lub jak to się robi w Ameryce specjalną nitką.

Nowojorski Cheesecake

Składniki w tym przepisie przeznaczone są na foremkę o średnicy 18 cm .

Składniki na spód:
  • 150 g ciasteczek Digestive,
  • odrobina bułki tartej,
  • 30 g cukru,
  • 90 g masła,
  • szczypta cynamonu,
  • łyżeczka miodu.
Składniki na farsz:
  • 180 g serka Philadelphia,
  • 125 g białego sera,
  • 100 g cukru,
  • kropelka aromatu waniliowego,
  • starta skórka z połowy cytryny,
  • 3 jajka,
  • 20 g jogurtu naturalnego,
  • szczypta mąki,
  • 75 g słodkiej śmietanki.
Wykonanie:
Zmiksować ciasteczka na drobny pył. Dodać roztopione i ostudzone masło, łyżeczkę miodu i odrobinę bułki tartej. Ugnieść dłońmi. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć blaszkę tortową, z otwieranym dnem. Spód nie powinien być zbyt gruby. Wyłożyć także boki tortownicy, kończąc centymetr przed końcem blaszki.
Zmiksować razem: serek Philadelphia, biały ser, startą skórkę cytrynową, cukier i kropelkę aromatu waniliowego. Dodać jajka po jednym naraz cały czas mieszając, a na koniec wlać jogurt, śmietankę i odrobinę mąki – zmiksować.
Otrzymaną masę wlać na wcześniej przygotowany spód, wygładzić szpatułką.
Piec przez około godzinę w temperaturze 160 stopni. Aby zabezpieczyć placek przed ściemnieniem przykryć go na wierzchu folią aluminiową.
Po upieczeniu ostudzić, a następnie włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. Można udekorować owocami leśnymi (maliny, jagody, porzeczki itp.), albo polewą czekoladową.

Anna Łyczko Borghi
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/9 lat temu
wygląda apetycznie (i kalorycznie!)