Naleśniki z jabłkowym musem

Naleśniki dla łakomczuszków
/ 01.04.2008 15:57
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 3 jabłka
- sok z cytryny
- 5-10 dag cukru

Mąkę przesiać, zmiksować z jajkiem, mlekiem, szczyptą soli i rozpuszczonym masłem, odstawić na pół godziny. Usmażyć naleśniki. Jabłka umyć, przekroić, wyjąć gniazda nasienne, pokroić, włożyć do rondla, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem, odstawić na pół godziny. Podlać 2 łyżkami wody, przykryć, podgrzewać, aż jabłka się rozpadną. Naleśniki posmarować jabłkowym nadzieniem, złożyć, można podsmażyć lub odgrzać w piekarniku.