Gruszka w czekoladzie fot. Adobe Stock

Jak zrobić mus gruszkowy z czekoladą?

Ze szczyptą kardamonu i cynamonu
/ 25.09.2018 12:46
Gruszka w czekoladzie fot. Adobe Stock

Przygotowanie 30 min
Chłodzenie ok. 30 min
Porcja 210 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 2 duże gruszki
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
- 3 łyżki nalewki gruszkowej
- płaska łyżeczka żelatyny
- 1/2 szklanki kremówki
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej


Dodatkowo:
- wisienki kandyzowane i cząstki gruszki do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Gruszki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z cukrem, nalewką, cynamonem i kardamonem. Duś, mieszając 5 minut. Dodaj żelatynę i ogrzewaj chwilę, aż się rozpuści. Przestudź.


2. Kremówkę ubij i wymieszaj z gruszkami. Mus odstaw do lodówki na 5 minut. Czekoladę posiekaj. Gdy mus zacznie gęstnieć, przełóż do wysokich kieliszków, przesypując czekoladą. Chłodź 30 minut. Przed podaniem udekoruj wisienkami i cząstkami gruszki. 

Smakowite desery - forum >>