Przygotowanie 30 min
Chłodzenie ok. 30 min
Porcja 210 kcal
Przepis na 4 porcje:
- 2 duże gruszki
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
- 3 łyżki nalewki gruszkowej
- płaska łyżeczka żelatyny
- 1/2 szklanki kremówki
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej
Dodatkowo:
- wisienki kandyzowane i cząstki gruszki do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Gruszki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z cukrem, nalewką, cynamonem i kardamonem. Duś, mieszając 5 minut. Dodaj żelatynę i ogrzewaj chwilę, aż się rozpuści. Przestudź.
2. Kremówkę ubij i wymieszaj z gruszkami. Mus odstaw do lodówki na 5 minut. Czekoladę posiekaj. Gdy mus zacznie gęstnieć, przełóż do wysokich kieliszków, przesypując czekoladą. Chłodź 30 minut. Przed podaniem udekoruj wisienkami i cząstkami gruszki.
Smakowite desery - forum >>