POLECAMY

Mus czekoladowy

Żółtka ubić na parze z cukrem. W oddzielnym naczyniu roztopić masło, czekoladę (1/4 czekolady zostawić do przybrania) i dodać kawę. połączyć, dodając porcjami, z ubitymi żółtkami i ostudzić.

Składniki

  • 5 jajek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej (10 dag),
  • 1 szklanka śmietanki 30-procentowej,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,1/2 torebki cukru waniliowego,
  • kilka orzechów włoskich do przybrania

Sposób przygotowania

Żółtka ubić na parze z cukrem.

W oddzielnym naczyniu roztopić masło, czekoladę (1/4 czekolady zostawić do przybrania) i dodać kawę. połączyć, dodając porcjami, z ubitymi żółtkami i ostudzić.

Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki.

Ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodając cukier puder i cukier waniliowy.

Przed podaniem przybrać mus bitą śmietaną, wiórkami gorzkiej czekolady i orzechami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/7 lat temu
niestety...poplynelo calkowicie :(