Miodownik Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Jak zrobić miodownik z lukrem?

Nie lubisz powideł? Przełóż ciasto kremem waniliowym!
/ 20.05.2019 16:19
Miodownik Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie:  20 min
Pieczenie: 60 min

Przepis na 2 blaszki:
- szklanka płynnego miodu
- szklanka cukru
- 25 dag masła
- 4 duże jajka
- szklanka płynnej kremówki
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka sody
- łyżka mielonych przypraw (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir)
- 60 dag mąki
- 45 dag powideł śliwkowych


Lukier:
- białko
- 3 łyżki soku z cytryny
- 30 dag cukru pudru

Dodatkowo:
- masło i mąka do formy
- skórka otarta z pomarańczy
- płatki migdałowe

Sposób wykonania:
1. Żółtka utrzyj z miodem, cukrem i płynnym masłem. Sodę rozpuść w mleku i dodaj do masy. Dodaj przyprawy, śmietanę i mąkę. Białka ubij i wymieszaj z masą. Ciasto przelej do dwóch wysmarowanych i wysypanych mąką foremek. Piecz 60 min (170 st.).



2. Ciasta przekrój, przełóż powidłami. Białko utrzyj z cukrem, sokiem z cytryny. Lukrem posmaruj ciasta, posyp skórką i płatkami.

Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>