Miodowa piramida

Miodobrania za pszczelarzami, więc czas zabrać się za wypieki z miodem.
Składniki:
- 1 szklanka miodu
- 5 dag masła
- 1 szklanka mocnego naparu kawy
- 4 jajka
- 25 dag cukru
- 50 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- lukier lub polewa do ciasta
- płatki migdałowe

Miód roztopić z masłem i przyprawą do piernika, dodać zaparzoną mocną kawę, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodawać po łyżeczce przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połączyć ciasto z pianą ubitą z białek, przełożyć do natłuszczonej formy, piec ok. 50 min w temperaturze 180°C, wystawić, lekko ostudzić. Polukrować lub posmarować polewą do ciasta. Wierzch i boki ciasta posypać płatkami migdałowymi (można je przedtem uprażyć na patelni) albo wiórkami skórki pomarańczowej lub cytrynowej. Placek pokroić, z kawałków ułożyć piramidkę.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/12 lat temu
czy ma byc cala przyprawa czy jest jakas porcja?